• Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

  • Villa Vuurlijn

Villa Vuurlijn

Villa Vuurlijn

Villa vuurlijn ligt aan de historische (Unesco) verdedigingsstelling van Amsterdam op een eigen eiland in De Kwakel. Het idee was om de villa vanuit de vuurlinie vrijwel onzichtbaar te integreren in het landschap, het huis ontstaat uit het landschap en tilt dit als het ware op waarna het opent aan de waterkant in de polder. 

Ons gemeenschappelijke doel was de landschappelijke, cultuurhistorische en architectonische uitgangspunten samen te laten smelten in één krachtig concept, om de villa vanuit de vuurlijn vrijwel onzichtbaar te integreren in het landschap. Het huis ontstaat uit het landschap en tilt dit als het ware op waarna het opent aan de waterkant in de polder. 

De snijvlakken van het omhoog klimmende landschap “de gevels” en de buiten ruimtes in de vorm van loggia’s zijn zorgvuldig gedetailleerd in donker bruin gebeits naaldhout een materiaal wat zich prachtig verhoudt tot het riet in de oevers en de sobere polder begroeiing. De plek van de grote glas vlakken is zo gekozen dat het besef van binnen en buiten vervaagd en de bewoners zich één voelen met de natuur.

Het concept van het opgetilde landschap geeft met haar meer gesloten lage kant op het noorden en open hoge zijde op het zuiden een natuurlijke organisatie en hiërarchie in het woonprogramma. Het grasdak loopt geleidelijk op tot 5.4m en geeft geweldige binnenruimtes die beginnen met een hoogte van 2.4m tot 4.4m aan het einde.

Het woonprogramma bestaat uit een loft voor de ouders, een appartement voor de kinderen en een ruime woon-leef ruimte voor het hele gezin.

De kook-, eet-  en woon-ruimten met geïntegreerde loggia-terrassen liggen aan de hoge opgetilde-zijde en geven rondom zicht en beleving zoals je dat alleen op een eiland kan realiseren. De privé en slaap vertrekken van de ouders zijn gerealiseerd  onder het begin van de helling. Midden in het hart van het huis meteen grenzend aan de entree-hal hebben we een patio gerealiseerd. Deze geeft prachtig daglicht in dit diepe deel van het huis en is tevens de buitenruimte voor de spa die onderdeel is van de ouderlijke loft, een heerlijke serene plek om te genieten en tot rust te komen

De plek van de grote glazen puien in de gevels is zo gekozen dat het besef van binnen en buiten vervaagd en de bewoners zich één voelen met de natuur. De ouder vertrekken worden gekenmerkt door het verrassende oplopende plafond van het landschap-dak en een prachtig uitzicht over het water naar het westen waar de zon ondergaat. In de toekomst is deze loft op de begane grond de ideale senioren patio villa en daarmee levensloopbestendig.

De jongens hebben een eigen verdieping met geweldig uitzicht over groen en water met prachtige loggia terrassen die de landschappelijke unieke kwaliteit van de plek benutten. Hun “appartement” houdt het midden tussen een ‘mancave’ en een penthouse en is zowel verbonden als lekker privé, ideaal voor alle gezinsleden.

situatie